Crni hleb sa semenkama

Kako je danas crni hleb najčešći odabir osoba koje se brinu o svom zdravlju i brinu o pravilnoj (uravnoteženoj) ishrani, Pons je slušajući potrebe svojih potrošača napravio Crni hleb sa semenkama, novog člana porodice zalogaji zdravlja.

Napravljen je od brašna tipa 1100, sa dodatkom mešavine semenki suncokreta i lana i obogaćen pšeničnim mekinjama.

Integralno brašno nije rafinisano, za razliku od belog, ono pored skroba i rastvorljivih šećera sadrži i mekinje, prirodni omotač zrna koji u sebi ima veliku količinu dijetalnih vlakana. To su celuloza, hemiceluloza i lignin (nesvarljivi ugljeni hidrati). Vlakna u želucu povećavaju volume i prolongiraju osećaj sitosti, imaju zaštitno dejstvo, vezuju masnoće i lakše ih odstranjuju umesto da odlaze direktno u krv, a nemaju kaloričnu vrednost. Vlakna takođe imaju smirujući efekat na želudačnu kiselinu, povećavaju aktivnost creva, utiču na jačanje digestivnih organa, absorbuju toksične materije u crevima i skraćuju vreme prolaska hrane kroz digestivni sistem.

Osim toga sadrži vitamin E, brojne minerale, kao i nezasićene masne kiseline, pa poboljšava krvnu sliku, ubrzava metabolizam, sprečava početak ateroskleroze, štiti jetru, koristan je za vid.